Sledi mi

četrtek, 13. november 2014

Vsak Robin Hood na koncu premaga zlobnega Johna.

Obrnili so se še zadnji papirji volilne kampanjske knjige. Zgodba se je pričela že davno preden smo mi volivci sploh signalizirali, da je bila knjiga izdana. Knjigo pa smo lahko začeli prebirati takrat, ko je avtor uradno odprl vrata svoje knjige in ji dal podpis. Tako poteka vsaka volilna kampanja.
Uvod je vedno zanimiv, bistvo knjige vsak ne razume, vendar jo prebere do konca, ker ga zanima zaključek. Na nekaterih lokacijah smo lahko vedeli že vnaprej zaključek knjige, ker je bilo samoumevno, da bo tako. Nekatere lokalne zgodbe pa so pisale nepredvidljiv in napet uspešen zaključek. Prišel je nov svež val, ki nekaterim diši, drugim spet smrdi. Tako je vedno. Vedno obstajata dve platnici knjige. Tistemu ki smrdi, mu po navadi iz enega razloga - ker se boji za svoj lasten obstanek. Ker točno ve, da je v preteklem desetletju in pol ravnal napak in se diskreditiral zato, ker je kot podgana bežal pred vodo ter se vedno umikal pravičnejšim rešitvam. Žal takšni smrduhi veljajo po nekod za priznane veljake, ki pa so se izkazali za nepravične.
Vsaka zgodba vedno vsebuje tudi delček dramatičnosti. Ko se podleži spravijo na dobre in ko zlobneži želijo izbrisati pravične. Ko jim slednje ne uspe, jim ostane le pokvarjen besednjak, ki so se ga lahko naučili v času delovanja pod pokvarjeno vlado. Pisker je zavrel in nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Najverjetneje se bodo še slednji predrzneži umirili in se bodo morali pokoriti. Vendar s tem bodo morali sprejeti tudi drugačen etični kodeks delovanja na lokalni sceni, kajti lokalna skupnost je majhna ravno zadosti, da se vsaka podrobnost izve pravi čas. Še iz pravljic se spomnimo, da dobro vedno premaga zlo in da so tisti, ki se trudijo omadeževati tujo eksistenco, po navadi sami omadeževani. Kaj ti to pomaga, B.C.?
Lokalne volilne kampanje so vedno zanimive, predvsem zato, ker lahko vsaj tisti trenutek pozabimo na sporno delovanje nacionalnih oblasti. Mogoče se nekateri ne zavedajo, da je v vsako volilno kampanjo dano ogromno truda, energije, časa, tudi denarja. Odvisno, kako se vsak kandidat financira. Kajti obstajajo različni finančni prilivi glede na kandidatsko pozicijo, ki jo bojevnik zavzema. Vendar na koncu zgodbe vse te podrobnosti ne štejejo; šteje le odnos bojevnika do ljudi. Če se ravna po principu Robina Hooda bo na koncu vsak zlobni John premagan. In na koncu tudi ne šteje uspeh. Marveč ljudskost in pravičnost. Uspeh se vrtinči potem sam od sebe. Tistim, ki jim slednje ne ustreza ali ni po njihovih merilih pa se naj bojijo lastnega strahu, prišel je čas, da boste ponižno pokleknili pod taistim udobnim stolom, na katerem ste sami sedeli dolgo časa. In prikrivali, ustvarjali laži, blatili. Predvsem pa ste prikrojevali zgodbo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar