Sledi mi

sobota, 3. januar 2015

Poapokaliptična rehabilitacija praznikov (feminizem in razlike).

Danes je eden tistih dnevov poapokaliptične rehabilitacije praznovanja vseh decembrskih praznikov. Predvsem pa praznovanje Silvestra. Razmišljala sem, da bi vam razkrila nekaj sočnih podrobnosti prejšnjega leta, pa sem ugotovila, da bolj ko se vračamo v preteklost, slabše nam je. Nekatere refleksije preteklosti lahko dobro služijo, vendar se moramo opominjati, da ni dobro živeti na starih navadah ali dnevno obujati spomine iz preteklosti, najsi bo to izpred davnih 20 let ali še dlje v srednji vek, najsi bo to zgolj teden dni nazaj.

To leto bo definitivno različno od leta 2014. Ne bo samo drugačno. Razlikovalo se bo v mnogih pogledih in definitivno se bo razlikovalo po tem, da bomo vsi eno leto starejši, modrejši in previdnejši. Koliko previdnosti pa je sploh potrebno da dopuščamo omejevanje naše svobode? Če si nekaj zelo želimo, potem je prav da to storimo. Če nam drugi velijo, da ni prav, je resnično dobro za nas, da storimo ravno obratno. Sami se najbolje naučimo iz svojih napak. Nasvet itak nikoli nič ne velja, ker se ga ne držimo. In zato tudi nič ne pomaga. 

Ko sem danes brala zanimiv članek o feminizmu, patriarhiji, porušeni shematiki človeštva na sploh in predvsem kako nas začenjajo razlike moriti in utapljati v neomoralne socializacijske napake, ugotavljam da s(m)o te napake ljudje sami in predvsem da nas kroji tovarniški kapitalizem. Moram trditi, da je moje nestrinjanje z eno večnih socializacijskih napak slovenske družbe ravno preobrat feminističnih valov in konceptualna sprememba pojma moškega. NI feminizem samo to, da ženske danes manj delamo in vsekakor feminizem NI niti to, da smo ženske samo za gospodinjstvo. Zdi se mi, da se je porušilo stabilno jedro razumevanja obstoja človeštva na sploh! Feminizem je dandanes postal sprevržen do te mere, da dovoljuje ženskam obstoj večne samskosti in razlikovanje med moškimi. Ženske se počutijo nezadovoljene, čeprav so se skozi feministične valove borile za več pravic, kamor spada tudi temeljna, da smo lahko pametne, vodilne, uspešne in karierne. Z vsem tem se popolnoma strinjam! Ženska je ključni steber oz. gonilna sila družbe, ki pa brez moškega to ne more obstajati. 

In zakaj so danes ženske tako nezadovoljne? Čeprav se zdi, da so ženske danes bolj svobodne in mo(go)čne kot se je to na prvi pogled zdelo pred nekaj sto leti nazaj - čeprav takrat se je moč ženske videla predvsem za štirimi debelimi stenami toplega doma - so danes ženske v svoji svobodi omejene (ali ujete). Ne najdejo pravega moškega in ne (z)morejo postati matere pravočasno. Seveda je do tega pripeljala sama družba. Bolj kot so ženske nesrečne, bolj nakupujejo in bolj so urejene. Kapitalizem nas je pahnil v stanje nesmrtnosti - zdi se nam, kot da imamo 9 življenj in je zato vseeno, kolikokrat se bomo ločili, razvezali ali razšli; kolikokrat bomo samski in kolikokrat bomo preštevali ure do ponovnega prvega zmenka. Kapitalizem je najprej začel uvajati razredno neenakost. Razlikoval je med tistimi, ki so imeli in znali in tistimi, ki niso imeli in znali. 

Kapitalizem je porušil biološko razumevanje ženske in moškega. Anatomija dveh tako privlačnih spolov se je sprevrgla v samopačenje in nadzorovanje. Sledijo razlike. Ki bodo vedno obstajale med moškim in žensko in ki bodo vedno prisotne med partnerjema. Najverjetneje so res razlike tiste, ki nas dopolnjujejo in ki nam dokazujejo, da bi bilo preveč dolgočasno, če med nami ne bi obstajale razlike. Vendar zaradi teh razlik ni potrebno da prihaja do prepirov ali zamer. 

Ženska in moški si morata dovoliti razlikovati se in te razlike sprejemati enako močno, kot sta sposobna ljubiti. Česar nimaš ti, ima on. Kar manjka njemu, lahko ti ponudiš. Razlike so zato, da se lahko dopolnjujemo in nahranimo ne samo našo dušo, temveč ustvarjamo v dobrobit razpadle družbe. Ker če ne bomo sprejemali razlik med partnerjema in to na dolgi rok, potem tudi v družbi ne bomo mogli dolgo delovati. Postali bomo nomadi in se selili iz kraja v kraj. Tako za brez veze. Samo še rutica ti bo manjkala. 

Če ti je nekaj všeč sedaj, naj ti bo tudi do konca. Če ti nekaj ne paše v tem trenutku, pa povej. Razlike lahko govorijo same zase, odvisno je le kakšno vprašanje imamo za postaviti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar